Xαριζεται η Χαρουλα

Xαριζεται η Χαρουλα
Οποιος ενδιαφερεται να την υιοθετησει ας στειλει email.

ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΟΙ ΑΔΕΣΠΟΤΟΙ

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Επιτροπή για τ αδέσποτα

Προς

Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ναυπλιέων

Κε Πρόεδρε

Τον Φεβρουάριο του 2008 το Δημοτικό μας Συμβούλιο συζήτησε το θέμα των αδέσποτων σκύλων και αποφάσισε τη σύσταση μιας τριμελούς επιτροπής με πρόεδρο το Δημοτικό Σύμβουλο Κωστούρο Δημήτριο και μέλη το Δημοτικό Σύμβουλο Κο Γκιόλα Ιωάννη και τη Δημότισσα Κα Γκρίτζαλη Ελένη.


Στην επιτροπή ανατέθηκε να εξετάσει το θέμα και να προτείνει στο Δ.Σ. τρόπους αντιμετώπισης


Η Επιτροπή συναντήθηκε και συζήτησε το θέμα αρκετές φορές. Προκάλεσε και δύο δημόσιες συναντήσεις στην αίθουσα της Τ.Ε.Δ.Κ. Εκεί άκουσε τις απόψεις των δημοτών και μπόρεσε να διαμορφώσει ένα πλάνο με κάποιους πιθανούς τρόπους δράσης.


Η επιτροπή αποφάσισε μέχρι την κατάθεση των σχετικών προτάσεων να αρχίσει μία εκ περιτροπής συνεργασία με τους κτηνιάτρους του Δήμου μας έτσι ώστε τα αδέσποτα που περισυλλέγονται από τους φιλόζωους ή από υπαλλήλους του Δήμου να περιθάλπονται ,να εμβολιάζονται , να στειρώνονται και να αποδίδονται εκ νέου στο περιβάλλον αφού πρώτα τους τοποθετηθεί σήμανση και ειδικό λουράκι που θα γράφει «ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟ ΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟ – ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ».


Αυτό και έγινε. Με εισήγηση της επιτροπής ανατέθηκε στην κτηνίατρο Κα Γιανακούλη σαν πρώτη επιλαχούσα το παραπάνω έργο.


Στο χρόνο που μας πέρασε η επιτροπή αντιμετώπισε κάποιες καταστάσεις και περιστατικά που τη βοήθησαν να δει την κατάσταση από πολλές πλευρές .

Με το έγγραφο αυτό καταθέτουμε λοιπόν στο Δημοτικό Συμβούλιο τις προτάσεις μας.

Τρεις είναι οι άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με το θέμα των αδέσποτων ζώων αλλά και των ζώων συντροφιάς.


1. Η αντιμετώπιση της καθημερινότητας.


Δημιουργία νέας ή χρήση υπάρχουσας τηλεφωνικής γραμμής για να μπορούν οι δημότες να ενημερώνουν σχετικά με πιθανά συμβάντα. Περισυλλογή των ζώων από εξουσιοδοτημένο υπάλληλο του Δήμου. Μεταφορά στον κτηνίατρο για περίθαλψη , εμβολιασμό , στείρωση , σήμανση , καταγραφή.


Η δημιουργία χώρου (κυνοκομείο) κρίνεται απαραίτητη λόγω του προβλήματος με τα μεγαλόσωμα ζώα τα επιθετικά καθώς και τη διαδικασία της υιοθεσίας που θα πρέπει να ακολουθηθεί.


Η δυναμικότητα του κυνοκομείο προτείνουμε να είναι περίπου φιλοξενία 40 σκύλων. Περιοχή του κυνοκομείου προτείνουμε την περιοχή των σφαγείων κοντά στις Φυλακές ή στο πίσω μέρος των αποθηκών του Δήμου στο Πάρκο Κανελλόπουλου.


2. Η ενημέρωση των φορέων και των πολιτών και η παιδεία σχετικά με τα ζώα.


Με πρωτοβουλία του Δήμου πρέπει να ξεκινήσει προσπάθεια ενημέρωσης σχετικά με τα αδέσποτα αλλά και για τα ζώα συντροφιάς γενικότερα. Οι μαθητές των σχολείων σε πρώτη φάση και αμέσως μετά όλοι οι πολίτες θα πρέπει να ενημερωθούν για το πώς πρέπει να φερόμαστε στα αδέσποτα ζώα , για τη διαδικασία της υιοθεσίας κάποιου αδέσποτου και για τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται από τους ιδιοκτήτες των ζώων .


Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα sites του Δήμου , οι εφημερίδες , ενημερωτικά φυλλάδια και αφίσες με slogan που μπορούν να βρεθούν μέσω σχολικών εργασιών .


Θα πρέπει επίσης να ενημερωθούν και οι κάτοχοι ζώων συντροφιάς για τις υποχρεώσεις τους (ισχύον νομικό πλαίσιο ) αλλά και για τον τρόπο συμπεριφοράς μέσα στην πόλη όταν συνοδεύουν ζώο συντροφιάς.


3. Η καταστολή φαινομένων δηλητηρίασης ή κακοποίησης ζώων από πολίτες. Όπου και εκεί οι πολίτες θα πρέπει να ενημερωθούν και να συνειδητοποιήσουν το δικό τους ενεργό ρόλο σε κάθε περίπτωση από τις παραπάνω.



Η επιτροπή σέβεται απόλυτα από τη μία τη στενή σχέση ορισμένων πολιτών με τα ζώα συντροφιάς όπως και την επιλογή κάποιων άλλων να έχουν περιορισμένη επαφή με αυτά. Πιστεύουμε ότι μόνο με ενημέρωση , σεβασμό , κατανόηση και σαν πυξίδα τον υπάρχοντα νόμο ο Δήμος μας θα αντιμετωπίσει την κατάσταση των αδέσποτων και όχι μόνο ζώων όπως αρμόζει στην πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Λεπτομέρειες για τις παραπάνω δράσεις υπάρχουν στη διάθεση του Δημοτικού Συμβουλίου.


Ναύπλιο 25/6/2009

Η επιτροπή

Κωστούρος Δημήτρης

Γκιόλας Ιωάννης

Γκρίτζαλη Ελένη

3 σχόλια:

Alkmini είπε...

Πολύ καλα ολα αυτα Επιτροπή, αλλα ειναι λογια....!!!δεν εχουμε πραξεις, γι αυτο εχω απογοητευτει προ πολλου για την προσπαθεια σας.

anastasiapatras είπε...

αν μου επιτρεπετε η δημιουργια κυνοκομειου ειναι οτι χειροτερο μπορειτε να κανετε. Εμεις ευτυχως το κλεισαμε και φιλοξενουμε οσα μπορουμε. Ειχαμε δυναμικη 40 σκυλιων και μας παρατουσαν συνεχεια που φτασαμε στα 120 πρππερσι τον Αυγουστο. Χρηματα για φαγητο δεν ειχαμε και ο Δημος Πατρεων μας εκοψε και την επιδοτηση. Κανουμε πολλες υιοθεσιες κυριως στο εξωτερικο στειρωσεις επισης. Με την βοηθεια των Γερμανων κλεισαμε το κυνοκομειο. Αν μπορειτε να κανετε στειρωσεις. Το κυνοκομειο θα καταντησει να ειναι γεματο απο σκυλια μεσα και εξω. Θα σας θερισει ο τυφος και η μορβα καθως θα σας πετουν κουταβια και ο χωρος της καραντινας θα εχει αλλα κουταβια...
Επειδη εχουμε βρεθει σε αυτο το σημειο και ευτυχως το ξεπερασαμε οτι βοηθεια θελετε στη διαθεση σας


Anastasia Aravantinou
Achaic Society for the Care of Animals
Patras, Greece
0030 6933 224040

Marie είπε...

Σας συγχαίρω για την προσπάθειά σας!!!! :) Τα αδέσποτα ζώα χρειάζονται φροντίδα και αγάπη και θα πρέπει να την παρέχουμε με όλη τη καλή θέληση γιατί είναι μια ζωούλα μιά ψυχούλα και αυτά...