Xαριζεται η Χαρουλα

Xαριζεται η Χαρουλα
Οποιος ενδιαφερεται να την υιοθετησει ας στειλει email.

ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΟΙ ΑΔΕΣΠΟΤΟΙ

Σάββατο 19 Απριλίου 2008

Γιατί γαβγίζει?


Πώς θα τον πείσουμε να πάψει;

Σας έχει τύχει να του φωνάζετε επειδή φωνάζει και αυτός εκεί, να επιμένει; Δεν πρόκειται για πείσμα, απλά τον διασκεδάσει να του φωνάζουμε!

Oι αγελάδες μουγκανίζουν, τα πρόβατα βελάζουν, οι γάτες νιαουρίζουν και οι σκύλοι γαβγίζουν – όλοι αυτοί οι ήχοι είναι απόλυτα φυσιολογικοί και είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους τα ζώα επικοινωνούν. Οι σκύλοι ειδικά, χρησιμοποιούν μία ποικιλία ήχων για να εκφραστούν, αλλά το γάβγισμα είναι εκείνο που προκαλεί το μεγαλύτερο πονοκέφαλο στους ιδιοκτήτες τους. Παρότι το γάβγισμα για τους σκύλους ισοδυναμεί με την… ελευθερία στην έκφραση, ένας σκύλος που γαβγίζει δυνατά και για πολύ ώρα σίγουρα θα γίνει ενοχλητικός για τους γείτονες αλλά και για εμάς τους ίδιους. Τις περισσότερες φορές πάντως, το πρόβλημα προκύπτει όταν εμείς λείπουμε από το σπίτι. Γι’ αυτό αν σας παραπονεθούν οι γείτονες, διαβεβαιώστε τους ευγενικά ότι κάνετε προσπάθεια να βρείτε λύση – μην τους αμφισβητείτε επειδή εσείς δεν τον ακούσατε να γαβγίζει. Ειδικά για τις πολυκατοικίες, ο ισχύουν νόμος προβλέπει τα κατοικίδια να διατηρούνται στο ίδιο διαμέρισμα όπου διαμένει ο ιδιοκτήτης και να μην παραμένουν μόνιμα στις βεράντες του διαμερίσματος. Απαγορεύει τη διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας (πιλοτή, ταράτσα, ακάλυπτους χώρους κλπ.). Όσο για τους ανοιχτούς χώρους των μονοκατοικιών, θα πρέπει να τηρούνται οι διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 1197/1981 (ΦΕΚ240 Α’) καθώς και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.


Γιατί γαβγίζουν
Οι σκύλοι δε γαβγίζουν μόνο όταν λείπετε από το σπίτι αλλά και σε άλλες περιπτώσεις: από χαρά, φόβο αλλά και όταν αποζητούν την προσοχή σας ή θέλουν να δείχνουν απειλητικοί. Ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει κάθε φορά να αντιμετωπίζετε το «πρόβλημα» θα πρέπει να προσαρμόζεται κατά περίπτωση, μιας και εξαρτάται κυρίως από την αιτία που το προκαλεί. Είναι πολύ σημαντικό να ανακαλύψτε πρώτα γιατί ο σκύλος σας γαβγίζει, ώστε να καταπολεμήσετε δραστικά το πρόβλημα και όχι απλώς το σύμπτωμα. Φροντίστε, σε κάθε περίπτωση, να ακολουθείτε την πολι-τική της επιβράβευσης του σκύλου όταν ησυχάζει αντί να τον μαλώνετε όταν γαβγίζει – γιατί αυτό το μάλωμα κά ποιοι σκύλοι (οι πιο παραμελημένοι ή αυτοί που βαριούνται) συνήθως το εκλαμβάνουν ως επιβράβευση!
Οι ζήτουλες
Πολύ συχνά ένας σκύλος γαβγίζει όταν θέλει κάτι: ένα παιχνίδι, χάδι, βόλτα, συμπεριφορά που πολύ πιθανόν να έχει μάθει από κουτάβι. Η επίμονη του μπορεί...να σκάει γάιδαρο αλλά εσείς προσπαθήστε να μην του δώσετε σημασία μέχρι να ησυχάσει. Αμέσως μόλις σταματήσει επιβραβεύστε τον με ένα χάδι και μια καλή κουβέντα.


Οπτικά ερεθίσματα

Αν ο σκύλος σας περνάει την ώρα του «τρομοκρατώντας» τους περαστικούς (σκύλους και ανθρώπους), προσπαθήστε να τον περιορίσετε σε διαφορετικό χώρο ή δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε κλειστές κουρτίνες σε εσωτερικούς χώρους ή κάποιου είδους παραπέτασμα που να εμποδίζει την οπτική επαφή με την άλλη πλευρά του φράχτη.

Φόβος
Κάποιοι συγκεκριμένοι ήχοι πιθανά να τρομάζουν το ζώο σας και γι’ αυτό να αντιδράει με γάβγισμα. Σε περίπτωση παραβίασης σίγουρα αυτή η αντίδραση είναι επιθυμητή.

Άγχος αποχωρισμού
Συνήθως το άγχος του ζώου συνοδεύεται και από καταστροφική συμπεριφορά, δεν περιορίζεται απλά στο γάβγισμα. Θα πρέπει να δουλέψετε με το σκύλο σας για να συνηθίσει την πιθανή πολύωρη απουσία σας. Στην αρχή, προσπαθήστε να τον περιορίσετε με κάποιο χώρισμα, ενώ βλέπει ότι είστε ακόμη στο σπίτι. Συμπεριφερθείτε όπως όταν ετοιμάζεστε να φύγετε αλλά τελικά μην το κάνετε και παρατηρείστε εάν ο σκύλος σας παραμένει νευρικός.

Ενθουσιασμός
Ο σκύλος σας πιθανά να γαβγίζει επίμονα και κοφτά, όποτε είναι «φτιαγμένος»: όταν επιστρέφετε στο σπίτι ή παίζει ένα ωραίο παιχνίδι ή συναντήσει κάποιο σκύλο στο δρόμο. Μην ενθαρρύνετε αυτήν τη συμπεριφορά. Αλλάξτε κατεύθυνση, όταν συναντάτε άλλο σκύλο και χαϊδέψτε το δικό σας μόνο όταν θα ησυχάσει.

Βαρεμάρα
Πολλοί σκύλοι δεν εκτονώνονται αρκετά (παιχνίδι, μεγάλες βόλτες) με αποτέλεσμα να εκδηλώνουν την ενεργητικότητά τους με το λάθος τρόπο. Φροντίστε να βγαίνετε μαζί μεγάλες βόλτες ώστε να επιστρέφει κουρασμένος και να κοιμάται. Στη βόλτα πάρτε μαζί και κάποιο παιχνίδι για να ασκηθεί ευχάριστα. •

Τα Ναι και τα Όχι

Ναι!
Διατηρείστε την ηρεμία σας, ακόμη και όταν σας έρχεται να ουρλιάξετε.
Επιβραβεύστε την ηρεμία του.
Προσπαθήστε να είστε πάντα συνεπείς στη συμπεριφορά σας.
Εάν δεν τα καταφέρνετε, αναζητείστε τη βοήθεια των ειδικών.

Όχι!
Μη φωνάζετε – ο σκύλος σας θα νομίσει ότι επικροτείτε τη συμπεριφορά του και απλώς θα αυξήσει το γάβγισμα.
Μην είστε ασυνεπείς – επιλέξτε μία λέξη όπως «ήσυχα», «σιωπή» και χρησιμοποιήστε την πάντα, όταν θέλετε ο σκύλος σας να ησυχάσει, μιλώντας σε χαμηλό τόνο.

Πηγή: Περιοδικό ΓΑΒ-Από τη Μαρίνα Καραγεώργου

2 σχόλια:

Mariela είπε...

Καλορίζικο το μπλογκ σου! Φοβερή η φατσούλα που έχεις στην προμετωπίδα! Η χοντρή σκυλίτσα που είνα κάτω κάτω στις φωτογραφίες που ζεί? Γιατί κυκλοφορούσε μια που της μοιάζει πολύ στην Πλ. Μαβίλη και την έχουμε χάσει...

Alkmini είπε...

μαριελα σ ευχαριστω για το ΠΟΔΑΡΙΚΟ που μας κάνεις. Το συγκεκριμενο blog δεν ειναι δικο μου, αλλα ολων των ζωοφιλων Ναυπλιου. Εγω ανελαβα το στησιμο και την εσωτερικη του διακοσμηση. τωρα θα δωσω αλλου τη σκυταλη :)
χμ για τη σκυλιτσα δεν ξερω στο google την βρηκα, οταν εψαχνα χαρακτηριστικες φωτο για να βαλω εδω.
και παλι σ ευχαριστω που περασες και αφησες το σχολιο σου. ελπίζω οταν αρχισει η δραση εκει εξω με τα αδεσποτακια να εχει δραση και εδω μεσα.
Καλη σου Μερα.